Kiitos lähettämästänne hakemuksesta

hämyinen polku talvella

Innostun nähdessäni ilmoituksen kiinnostavasta työpaikasta, koska osaan tehdä valtaosan mainituista tehtävistä. Ilahdun, että pääsen opettelemaan jotain uutta ja työskentelemään fiksujen ihmisten parissa.

Ideaalityöpaikassani pääsisin huolehtimaan asiakkaista, koska asiakas on aina tärkein, puhumaan puhelimessa, kirjoittamaan erilaisia tekstejä, osallistumaan koulutuksiin ja saamaan vaihtelua tuuraamalla muita. Loistavassa työpaikassa pääsisin ajoittain matkustamaan ulkomaille.

Olen kuullut väitteen, jonka mukaan nainen osaa ”vain” 90 prosenttia työtehtävistä ja epäröi hakemista ja mies osaa 10 prosenttia työtehtävistä ja haluaa paikan. Kannattaisiko olla mies?

…mutta valintamme ei tällä kerralla päätynyt sinuun

Ongelma ei tietenkään ole sukupuolessa, vaan iässäni ja vuosien poissaolossa töistä.

En minä kiusallani ollut pois, vaan sain verisyöpädiagnoosin. Olin onnekas, koska Meilahden sairaalan allogeeninen kantasolusiirtoni paransi syöpäni. Sisareni selkäytimestä otettiin nukutuksen aikana kantasoluja, jotka hieman myöhemmin tiputettiin kyynärlaskimooni verenä omassa huoneessani. Minua hoidettiin sairaalan eristyshuoneessa solumyrkyillä, sädehoidolla ja lääkityksellä neljä ja puoli viikkoa ja lääkitys jatkui kotona.

Ihailin seitsemännen kerroksen ikkunastani upeaa maisemaa Merihaasta Lauttasaareen. Olisin halunnut mennä kävelemään merenrannassa, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta, koska vastustuskykyä ei ollut. Helikopteriliikenne kuului hyvin huoneeseeni, joten olisin halunnut käydä katolla olevalla kentällä katsomassa maisemia. En hämmästynyt, kun lupaa ei tullut.

Seuraavien vuosien aikana pärjäsin silmien, munuaisten ja maksan käänteishyljinnän kanssa, vaikka menin nurin useita kertoja kortisonin heikennettyä reisilihaksiani. Kaaduin pari kertaa naama edellä katuun ja jälkimmäisellä kerralla suosikkisilmälasini Forumin Silmälasikeskuksesta hajosivat korjauskelvottomiksi. Pidän hyvin epäreiluna sitä, että kauneimmat ja/tai kalleimmat esineet tai vaatteet hajoavat.

Osaaminen

Olisinpa niin onnekas, että pääsisin tekemään kiinnostavaa työtä! Työskentelin pitkään rahoitus- ja sijoitusyhtiöissä sekä pankissa. Järjestöissä pääsin kirjoittamaan juttuja järjestön sivuille tai lehteen ja arvostin potilaita auttavaa työtä. Exceliin oli kiinnostavaa koota tietoja.

Organisointikykyni on testeissä todettu hyväksi ja asiakkaat arvostivat asiantuntemustani ja kärsivällisyyttäni. Luen ja kirjoitan sekä suomeksi että englanniksi ja monissa työtehtävissäni puhuin englantia.

Meille haki suuri määrä henkilöitä, joilla oli tehtävään soveltuva koulutus

Mietin toisinaan, että olen tehnyt jotain pahaa edellisessä elämässäni kamelina aavikolla, kun en saa työpaikkaa. Saatoin myös olla tiikeri tai sarvikuono, jotka osa tiettyjen maiden edustajista haluaisi saada päiviltä jopa eläintarhoissa. Antakaa eläinparkojen olla ja nakerrelkaa mieluummin kynsiänne, joissa on yhtä paljon keratiinia kuin puolestanne ammuttujen sarvikuonojen sarvissa – ja jättäkää viehättävät tiikerit rauhaan.

Olen nelivuotiaasta lähtien lukenut todella paljon, joten koulutukseni ei kerro minusta juuri mitään. Koulutuksiin kiinnitetään mielestäni liikaa huomiota, koska hyvin monet työtehtävät ovat opeteltavissa.

…joten soittonne ja hakemuksenne huvittivat meitä?

Osaamista ja tietoa on kertynyt paljon, mutta iän perusteella hakemus voidaan karsia. Työnantaja haluaa palkata nuoremman ja usein halvemman työntekijän.

Työnhaun lomassa kannattaa keskittyä muiden auttamiseen. Jos sinua ei palkata tällä hetkellä töihin, niin kuuntele huolestunutta ystävääsi, soita iäkkäälle sukulaiselle tai nosta vaikka roskia kadulta.

Hakemuksia tuli valtavasti,

joten emme mitenkään ehdi kiittää hakemuksen lähettäneitä.

Tätä ihmettelen. Jos joku näkee yrityksenne ja tarjoamanne paikan niin mielenkiintoisena, että ottaa yhteyttä ja lähettää hakemuksen, niin olisi mielestäni reilua ja arvostettavaa kiittää kaikkia hakijoita.

Siitä huolimatta, että tekemistä voi työpaikalla olla paljon.

Aktiivimalli-idea

Kiitos aktiivimallin kannattaisi palkata työttömänä oleva lähettämään Kiitos hakemuksesta, mutta emme valinneet sinua -viestejä, jottei työtön menetä 4,65 prosenttia työttömyyskorvauksestaan. Kahdeksantoista palkallisen työtunnin aikana työtön ehtii lähettää sähköpostit sadoille hakijoille, auttaa monessa muussakin tehtävässä työpaikalla ja jopa tienata rahaa.

Lähes viiden prosentin korvauksen menettäminen 65 työttömyyspäivän jälkeen, koska ei ole osallistunut viittä päivää TE-toimiston työllistymistä edistävään palveluun (ei niin helppoa kuin luulisi) tai työskennellyt 18 tunnin ajan TES:n mukaisessa palkkatyössä, voi olla monelle työttömälle erittäin piinallista. Laskut on maksettava.

Jos työtä ei saa, niin työtöntä ja usein pienituloista rangaistaan pienentämällä korvausta, mitä pidän epäreiluna. Pidän hätkähdyttävänä sitä, ettei lukemattomien työhakemusten lähettämisellä ole yhtään mitään merkitystä aktiivimallissa.

Lyhyelläkin rekrytoinnilla voi olla piristävä vaikutus tahtomattaan työttömäksi jääneen elämään.

Teksti ja kuva: Marja Tamminen


Lue muita blogikirjoituksia ja osallistu blogihaasteeseen. Voit myös lähettää blogikirjoituksen anonyymisti lomakkeella.