
Vinkkejä miten toimia ja mitä sanoa, kun työntekijä kertoo sairastumisestaan.
Lähiesimies on usein ensimmäisiä – tai jopa aivan ensimmäinen ihminen – jolle työntekijä kertoo sairastumisestaan, etenkin jos diagnoosiin liittyy sairauslomalle jääminen saman tien. Usein puhelu, viesti tai koputus ovelle tulee yllättäen ilman mahdollisuutta valmistautua. Tilanne voi olla uusi myös työntekijälle, jolla ei ole ehkä ollut aikaa sopeutua diagnoosiin tai selvittää, miten hänen hoitopolkunsa etenee ja mitä kaikkea sairastuminen merkitsee tulevina kuukausina.
Tilanteita, joissa esimies joutuu kohtaamaan työntekijänsä yksityiselämää koskevia vaikeita asioita, tulee varmasti eteen jokaiselle työnantajalle/esimiehelle/tiiminvetäjälle. Näihin tilanteisiin voi valmistautua miettimällä etukäteen toimintamallia ja esimerkkilauseita, jolloin ei tule sanottua sellaista, joka voi mahdollisesti loukata tai tuntua toisesta ajattelemattomalta. Vaikeasta ja henkilökohtaisesta asiasta on hyvä keskustella rauhallisessa paikassa, jossa ei ole ylimääräistä hälinää tai muita kuulemassa.
On tärkeää että myös lähiesimiehiä ohjeistetaan henkilöstöjohdon ohella vaikean tilanteen toimintamalleista, sillä työntekijä on usein ensimmäiseksi yhteydessä lähiesimieheen.
Tutustu myös esihenkilön tietopakettiin, joka on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Vinkkejä sairastuneen työntekijän kohtaamiseen
- Hallitse omat tunteesi ja muista että kyse ei ole sinusta
- Kuuntele ja anna työntekijälle tilaa
- Myötätuntoisella ja läsnäolevalla suhtautumisella on suuri merkitys
- Sinun ei välttämättä tarvitse sanoa mitään syvällistä. Voit esimerkiksi aloittaa sanomalla: “Arvostan tosi paljon, että kerrot asiasta”
- Älä oleta tai toimi olettamusten perusteella: ajan kanssa selviää esimerkiksi kuinka pitkä sairausloma tarvitaan, pystyykö työntekijä jatkamaan erityisjärjestelyin. Samoin samoihinkin syöpiin sairastuneiden tilanteet voivat olla kovin erilaisia.
- Kaksi polkua:
- Jos tarvitset aikalisää, voit kysyä esimerkiksi “Voidaanko palata tänään iltapäivällä tai huomenna rauhallisessa paikassa?”
- Voit kysyä “Mitä olet itse ajatellut, miten tämä vaikuttaa sinuun?”
- Ole tahdikas, älä kysy “Kuinka kauan aiot olla sairauslomalla?”
- Kerro että työntekijän ei tarvitse kertoa yksityiskohtaisesti omasta terveydentilastaan, ainoastaan sen verran kuin itse haluaa
- Ole varautunut siihen, että shokkitilassa oleva saattaa avoimesti ja yksityiskohtaisesti kertoa diagnoosista ja lääkärin lausunnosta
- Suhtaudu toisen kertomaan luottamuksellisesti ja käytä tilannetajua
- Riippuen siitä minkä verran työntekijä haluaa itse kertoa, voit helpottaa kertojan tilannetta sanomalla esimerkiksi “Kyllä saamme asiat järjestymään” tai “teet töitä oman jaksamisesi puitteissa”
- Tämä voi vähentää ylimääräistä stressiä työtehtävien hoitamisesta
- Muista että esimiehen ei tarvitse olla terapeutti, vaan voit esimerkiksi ohjata työntekijän tarvittaessa työterveyshuoltoon
Tutustu myös osioon Sairastuneen työkaverina, sivulla enemmän vinkkejä miten kohdata sairastunut työntekijä.
Lisälukemista:
- Työpiste-verkkolehti (21.8.2018): Työkaverilla on syöpä – kysy kuulumisia, älä pelkästään sairaudesta
- Macmillan Cancer Support: A guide for employers supporting employees affected by cancer (englanniksi)
- Harvard Business Review: What to Do When Your Employee Is Diagnosed with Cancer (englanniksi)
- Harvard Business Review: ‘I have cancer’: When an employee tells HR, how should you respond? (englanniksi)