Balanssia hakemassa

maalaus vaaleanpunainen musta tausta

Oli maaliskuinen kostea ja harmaa päivä, joutsenia jäitten seassa lahdella. Katselin lintuja ja ajattelin kuolemaa. Ikinä en ole ollut yhtä peloissani, yksin ja lohduton.

Muutama viikko aiemmin olin saanut tiedon rintasyövästä. Ultrassa oli nähty n. 2,5 cm kasvain ja juuri tehty magneetti näytti toisen, suuremman, kasvainalueen. Olin varma että kuolen kohta.

Myöhemmin selvisi, että varsinainen syöpäkasvain oli n. 2 cm ja loput “vain” syövän esiastetta. Koko rinta leikattiin pois ja kainalosta poistettiin neljä, onneksi puhdasta, vartijaimusolmuketta. Leikkauksen jälkeen jouduin uudestaan sairaalaan Erysipelas (“ruusu”)-bakteeritulehduksen takia. Kova kuume ja raju tulehdus veivät kaikki voimat.

Kesti lopulta kauan aikaa ymmärtää, että pääsin kuitenkin vähällä. Vältyin rankoilta sytostaattihoidoilta. Näyttää siltä, että syöpä on hoidettu, että selvisin syövästä. Toistaiseksi.

Syövän uusiutumisen estämiseksi sain ns. adjuvanttihoidoksi antihormonihoidon. Syön siis viiden vuoden ajan tabletteja, jotka aiheuttavat rankkoja sivuoireita. Leikkauksesta jäi hermosärkyä ja käteen lymfaturvotusta. Kuntoutuminen on ollut työlästä. Syövän uusiutumispelon kanssa on opeteltava elämään. On käsitelty ja kohdattu kuolemanpelko.

Olen hakenut ja saanut vuoden aikana monenlaista hoitoa ja apua. Olen kohdannut empaattisia hoitajia, lääkäreitä ja fysioterapeutteja. Perheen ja ystävien tuki on ollut korvaamatonta. Olen lisäksi tutustunut moniin ihaniin uusiin ihmisiin.

Käsittelen taiteellisessa työssäni syöpään sairastumisen aiheuttamaa traumaa, haavoittuvuutta, pelkoa ja kuolemaa. Käsittelen myös kauneutta, iloa ja toivoa. Olen onnekas, kun minulla on sellainen mahdollisuus ja intohimo.

Taidetyön mahdollistaa uusi osa-aikatyö, jonka sain tämän vuoden alussa. On hienoa työskennellä asiakaspalvelussa ja kuulua hyvään työyhteisöön.

Nyt haen tasapainoa. Etten tekisi liikaa, uupuisi. Opettelen elämään uutta “normaalia” eli sellaista elämää, jossa tarvitsen lepoa usein ja paljon, jossa mietin aikaa ja sen käyttöä huolella. Lepo, musiikin kuuntelu tai kävelylenkki metsässä ovat tärkeitä. Elämä on työlästä, mutta väkevää.

Pian avautuvassa näyttelyssäni on esillä syöpävuoteni aikana syntyneitä teoksia v. 2017-2018.

Leena Vainio

Kirjoittaja on kuvataiteilija (AMK) ja toimii myös osa-aikaisena myyjänä.


Lisätietoa näyttelystä:

Leena Vainio: Milk & Honey
12.5.-29.5.2018
PORIGINAL GALLERIA (Yläkerta)
Osoite: Eteläranta 6, 28100 Pori
Puh. 044 701 4737 tai 044 701 1093

Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18
Vapaa sisäänpääsy

Taiteilijan nettisivut
Näyttelytiedote

Kuvan tiedot: Leena Vainio, Bloom! (2018), muste ja akryyli vanerille (40x40cm)