Belgia: Syöpäselviytyjän rekrytointi helpottumassa

vaaleansininen tausta sininen pöytälamppu

Hyviä uutisia Belgian Flanderista syövän tai muun vakavan sairauden jälkeen töihin palaaville. Vuoden 2019 alusta työnantajat saattavat saada palkkion sairastuneen rekrytointiin tai työn muokkaukseen.

Belgian Anticancer Fund -säätiön mukaan järjestelmän yksityiskohdat ovat edelleen valmistelussa syksyn aikana. Esityksen muutoksesta on tehnyt Flanderin työministeriö.

Kuvittele olevasi syövän takia kotona kahden vuoden ajan. Lopulta koittaa viimeisen hoitokerran päivä. Olet innokas palaamaan sorvin ääreen. Tosin et ole enää fyysisesti samassa kunnossa kuin aikaisemmin: uuvut helpommin, sinulla on keskittymisvaikeuksia ja kuntoudut edelleen henkisesti. Käyntiin pääseminen ei aina ole helppoa. Työnantaja voi pelätä syöpäsi uusiutuvan, että olet usein sairaslomalla tai voi suosia tervettä työntekijää.

”Olemme huomanneet että kuntoutuvat ihmiset kokevat syrjintää työmarkkinoilla”, toteaa Belgian Flanderin alueen työministeri Philippe Muyters. ”On tärkeää että hekin voivat tehdä töitä, koska työ edistää kuntoutusta.”

“Toipumisen aikana töihin paluu on monen vakavasti sairastuneen toiveissa, mutta halu palata töihin ei aina ole itsestäänselvää kuntoutuksen alkuvaiheessa työnantajalle, työkavereille ja työntekijälle.”

Työnantajille on siksi tarjolla kompensoivan palkkion mahdollisuus Flanderin julkisilta työllistämispalveluilta (VDAB). Palkkiojärjestelmä on jo käytössä pysyvästi vammaisen työntekijän palkkaamiseen. “Nyt laajennamme palkkiota koskemaan ihmisiä, joiden työkyky on tilapäisesti alentunut sairauden takia”, Muyters sanoo. Palkkio ei koske pelkästään syöpään sairastuneita, vaan myös onnettomuudessa aivovamman saaneita tai elinsiirtoa odottavia. Kriteereitä työstetään vielä, mutta periaatteessa palkkio koskee ketä tahansa, jolla on alentunut työkyky vakavan sairauden takia.

Työantaja voi kahden vuoden ajan saada 20 prosentin palkkion työntekijän palkasta, jolloin rekrytointi helpottuu. Tarvittaessa palkkion saantia voidaan jatkaa kahdella vuodella.

Jäämme seuraamaan miten asia edistyy Belgiassa. 

Asiasta uutisoivat 16.7.2018 alunperin DeMorgen-lehti ja Werk.be. Anticancer Fund -säätiötä konsultoitiin lokakuussa 2018. Lisätietoa hollanniksi myös Kom op tegen Kanker -järjestön ylläpitämällä Alles over kanker -sivustolla

Vapaamuotoinen suomennos: Emma Andersson