Historian havinaa varaston uumenissa

jää muodostelma mustavalkoinen

Joskus menneen penkominen kannattaa. Sitä ei koskaan tiedä mitä aarteita menneisyys on kaikki nämä vuodet mukanaan raahannut.

Ei kannata palata eiliseen, koska olin aivan eri ihminen silloin. 

Lewis Carroll, Liisa Ihmemaassa

Pengoimme itsenäisyyspäivän aattona toimistolla kaappeja, siivosimme pois turhia härpäkkeitä ja teimme tilaa. Siivousvimman tuoksinassa paikantuivat vanhan työelämähankkeen julisteet vuosituhannen vaihteesta.

Lähde kanssamme nostalgiselle elämysmatkalle menneiden aikojen väreihin ja tuoksuihin. Luvassa on upeita unohtumattomia kampauksia, toimistovälineitä ja dramaattisia puitteita.

Julisteet olivat osa valtakunnallista asenne- ja tiedotuskampanjaa Yksin. Yhdessä., jolla pyrittiin ”muuttamaan mielikuvaa syövästä vastaamaan nykyaikaista todellisuutta” (Ensitiedon opas 1998, s. 24). Kampanjassa oli elämää suurempi iskulause: ”Kampanja, jolla ei voiteta sairautta, mutta parannetaan elämää.” (ks. ed.)

Alla olevissa julisteissa toistuu lause ”Yksi meistä sairasti syövän. Siitä selvittiin porukalla.” Asia on edelleen ajankohtainen. Useimmiten syöpä ei näy päälle päin ja kuka tahansa meistä voi sairastua. Julisteissa on hienoa yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen meininkiä. Ehkä yhdessä tekemisen voisi jälleen kaivaa naftaliinista, kunhan ehdimme älypuhelimen näpyttelyltä ja kaiken maailman kiiretekosyyltä.

Julisteiden väliin inspiraatiota tuomaan on kerätty sitaatteja yllä mainitusta Ensitiedon oppaasta vuodelta 1998 (s. 19). Sitaatit eivät liity julisteisiin.

Osallistu äänestykseen! Mikä kuudesta julisteesta on mieleisin? Äänestä suosikkiasi Suomen Syöpäpotilaat ry:n Facebook-sivulla, voit kommentoida lempparijulistettasi postauksen kommenttikenttään.

”Opin ottamaan hetkestä kiinni”

Juliste 1:

”Ennen mä vaan suoritin elämää”

Juliste 2:

”Syöpä antoi minulle elämän suorittamisen sijaan elämisen elämyksen”

Juliste 3:

”Yhteisyys muiden saman kokeneiden kanssa”

Juliste 4:

”Sain uskallusta tehdä mitä haluan”

Juliste 5:

”Aloin nähdä ja tehdä olennaisia asioita”

Juliste 6:

Näihin kuviin ja tunnelmiin, työelämähankkeen työntekijät Emma ja Marketta toivottavat kaikille verkostoissamme ja heidän läheisilleen tunnelmallista joulun odotusta ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen!

Palataan työelämän koukeroihin taas ensi vuonna! Siihen asti voikaa hyvin, älkää vetäkö suklaaövereitä ja varokaa ikkunoissa kurkkivia tonttuja 🙂

Emma Andersson

Kirjoitus on alunperin julkaistu Suomen Syöpäpotilaat ry:n sivuilla.