Kun yrittäjä sairastuu

teksti Sorry, we're closed suljetun oven päällä

Syöpä on sana, joka hiljentää, oli sitten kyse omalle kohdalle osuneesta diagnoosista tai yrittäjille suunnatussa tapahtumassa ilmaan heitetystä kysymyksestä: ”entä jos yrittäjä sairastuu vakavasti?”

Usein keskustelu vie vakuutuksiin ja sosiaaliturvan kysymyksiin. Yrittäjän oma toimeentulo sairastumisen jälkeen on merkittävä asia ja vakuutukset auttavat haastavassa tilanteessa. On kuitenkin inhimillistä, ettei omaan sairastumiseen varaudu ennakolta. Onhan se asia, jota ei mielellään ajattele. Joskus aiempi sairaus saattaa rajoittaa vakuutusmahdollisuuksia. 

Yrittäjän sairastuessa pöydällä on paljon muutakin ratkaistavaa. On paljon työpaikkoja, joissa yrittäjälle ei ole luontevaa tuuraajaa, vaan tiedot ja osaaminen ovat yhden ihmisen takana. Yksinyrittäjälle sairastuminen on yksi suurimmista riskeistä, todetaan Suomen Yrittäjien vuoden 2019 yksinyrittäjäkyselyssäkin. Tuloksista ilmeni, että kolmella neljästä ei ole tiedossa sijaista sairauspoissaolojen varalle. 

Pohdittavaksi tulee myös tilanteen kommunikoiminen asiakkaille: mitä, miten ja milloin asiasta pitää tai on hyvä kertoa? Syöpään sairastunut joutuu elämään monen epävarmuustekijän kanssa. On yksilöllistä, miten oma syöpätyyppi, hoidot ja myöhäisvaikutukset tulevat vaikuttamaan työkykyyn. Asiakkaille onkin vaikeaa, ellei mahdotonta antaa varmaa vastausta siitä, mitä tuleman pitää. Ja toisaalta, ihmisellä on myös oikeus yksityisyyteen.  

Yrittäjät ovat sinnikästä sakkia, sairastumistilanteessa ehkä myös pakon sanelemana. Lehtijuttuja lukemalla ja hankkeen parissa tapaamieni yrittäjien kanssa keskustelemalla saa sen käsityksen, että suurin osa jatkaa työskentelyä sairausvuoteellakin, tai joutuu ajamaan yrityksensä alas jollain aikavälillä. Siinäkin, millaisia työterveyspalveluja yrittäjällä on käytössään, on merkittäviä eroja. 

Huoliensa kanssa ei kannata jäädä yksin. Sairastumisesta voi keskustella niin Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajien kanssa (puh. 0800 19414), kuin vaikkapa Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa (puh. 010 195 202). Sosiaalietuuksista voi kysellä keskiviikkoisin klo 15-17 Syöpäjärjestöjen Etuusneuvonnasta (puh. 0800 411 303). Hoitojen jälkeen kuntoutukseen voi saada tukea kuntoutuskursseilta. Niin yrityksen velkojen kuin henkilökohtaisten lainojenkin suhteen kannattaa keskustella lyhennysvapaiden mahdollisuudesta pankin kanssa. Lisää vinkkejä toimeentulosta sairastamisen aikana löydät myös näiltä sivuilta.

Minä, syöpä ja työ -hankkeessa etsimme nyt vertaistukea myös näihin tilanteisiin. Toivomme siis, että kuulisimme sinulta, hyvä yrittäjä, mitä yrityksessäsi tapahtui, kun sairastuit. Mitä opit ja mitä olisit jälkikäteen ajatellen halunnut tietää sairastuessasi? Mitä tekisit toisin? Kerätään yhdessä käytännössä koeteltuja toimintamalleja tueksi samaan tilanteeseen joutuville. 

Yhteydenotot: marketta.liljestrom@syopapotilaat.fi / 045 104 6509. 

canvamainos kerro kokemuksistasi sairastumisen jälkeen yrittäjä

Lue lisää