Laiska työtön?

Sininen talvimaisema lumisia puita

Olen hankala asiakas, koska saan harvoin oikean vastauksen. Otin yhteyttä liittoon ja varmistin, maksanko jäsenmaksun työkokeiluni aikana? Maksan. Soitin myöhemmin uudelleen samaan numeroon. En maksa.

Työkokeilu ilahdutti, koska pystyin ostamaan mm. talvikengät vuosien lääke- ja hoitomaksuköyhäilyn jälkeen. Ristiselkäni hajosi ennen syöpädiagnoosia eikä vanhempi fysiatri tunnistanut vikaa. En saanut sairauslomaa, vaan raahauduin töihin taksilla. Käveleminen, istuminen ja seisominen sattuivat. Vaatteeni ja kenkäni olivat epäsiistejä, koska en pystynyt tuskieni vuoksi käymään kaupassa. Selkävaurioni selvisi, kun kävin syöpätutkimusteni vuoksi magneettikuvassa.

Valtiolle määräraha

Virastoihin soittaessa on sama tilanne. Jos saan vastauksen, niin viiveellä. Mikäli valtio palkkaa työttömän, niin yksikölle voidaan palkkatuen sijaan myöntää määräraha. Sain vastauksen niin myöhään, ettei siitä enää ollut hyötyä paikkaan, johon olin hakenut.

Katala aktiivimalli

Aktiivimallin kosto iski loppuvuodesta. Jos en ole 65 päivän aikana osallistunut TE-toimiston koulutukseen tai tehnyt 18 tuntia töitä TES-palkalla, niin työttömyyskorvauksestani vähennetään 4,65 prosenttia eli yksi korvaukseton päivä.

Soitin työpaikoille, lähetin runsaasti hakemuksia ja kuulin viestintäkoulutuksesta. TE-toimiston yhteyshenkilö puolsi hakemustani. Päätöstä ei kuulunut, joten soitin TE-toimiston palvelunumeroon ja kuulin, että minut oli valittu. Loistavaa! Soitin viestintäkoulutuksen järjestävälle taholle varmistaakseni aikataulun ja kuulin, etten päässyt koulutukseen.

Sain samana päivänä kirjeen, jonka mukaan minua ei valittu, koska olin ollut liian vähän aikaa eli alle kolme kuukautta työtön. Palvelunumeron virkailija soitti minulle, pahoitteli aiempaa ilmoitustaan ja kertoi, että paikkani oli peruttu.

Soitin yrityksiin ja yritin löytää työpaikan 18 tunniksi. Ei onnistunut.

Soitin liittoon ja varmistin, häviääkö osa tuloistani kolmeksi kuukaudeksi, koska en päässyt TE-toimiston koulutukseen? Häviää – ja näin tapahtuu monille hakijoille.

Minulla oli yhdeksän päivää aikaa löytää sopiva kurssi tai saada lyhytaikainen työpaikka.

Soitin yhteyshenkilölleni TE-toimistoon ja kysyin, mitä voin tehdä? Hän ei osannut neuvoa ja varmisti, soitinko aktiivimallin vuoksi? Soitin.

Etsin tietoja koulutuksista työvoimatoimiston sivuilta. Työnhakukurssi alkoi tunnin junamatkan päässä. Sama kurssi, joita olin käynyt useampia kertoja sekä omatoimisesti että TE-toimiston kautta. Lippuihin olisi mennyt 120 euroa, jotka saisin jossain vaiheessa takaisin. Kurssi alkoi seuraavana päivänä ja kello oli niin paljon, etten enää tavoittanut yhteyshenkilöä. Soitin aloittelevien digineuvojien kurssista. Kuulin yhteyshenkilöltä, että tiedän liikaa käyttäessäni tietokonetta, joten kurssi ei sopinut minulle.

Elätän kahta lemmikkiä itseni lisäksi, joten en halunnut, että surkuhupaisasta tuestani rouhaistaan. Keskustelupalstojen mukaan lemmikit pitäisi viedä lopetettavaksi, etteivät ”veronmaksajat joudu elättämään laiskoja työttömiä ja heidän lemmikkejään”. Minua kiinnostaisi tietää, miten pitkään kyseiset kritisoijat ovat tehneet töitä?

Kuka tahansa voi sairastua vakavasti ja päätyä irtisanotuksi.

Uraohjauksen psykologi

Huomasin TE-toimiston sivuilta, että voin soittaa uraohjaukseen samana päivänä ja mietin, että psykologin kanssa juttelemisesta voi olla apua. Ajanvaraus ja neuvonta ma-to klo 12–14 numerossa 0295 041 400.

Soitin psykologille, kerroin tautisen taustani, työkokeiluni, työnhakuni ja lisäsin, että nyt häviää korvauksesta melkein viisi prosenttia. Psykologi mainitsi, että hänelle soittaminen vastaa viiden päivän koulutusta ja voimme puhua myöhemmin uudelleen. Kysyin psykologilta, tietävätkö TE-toimiston yhteyshenkilöt uraohjauksesta? Tietävät, mutta tieto saattaa kiireessä unohtua.

Seuraavilla kerroilla mukava psykologi soitti minulle. Keskusteluista hänen kanssaan on ollut hyötyä ja olen tyytyväinen siitä, että huomasin uraohjausvaihtoehdon. Osa hänen työpäivästään menee siihen, että hän joutuu soittamaan joko Kelaan tai liittoon ja kertomaan, että hänen kanssaan keskusteleminen estää vähennykset.

Liitto

Lähetin viestin liittoon ja kuulin, että jatkossa täytän TE-toimisto -tiedon heidän lomakkeisiinsa eikä minulta vähennetä korvausta. Liitto varmisti myöhemmin, montako kertaa keskustelen psykologin kanssa? Ilmoitin päivämäärät.

Minun syyni?

En ymmärrä, miksei yrityksiin soittamisella ja lukuisien työhakemusten lähettämisellä ollut mitään merkitystä? En käsitä sitäkään, kuinka monta samanlaista työnhakukurssia minun pitäisi käydä? Enkä sitä, miksi on minun syyni, jos kukaan ei halua palkata minua töihin esimerkiksi ikäni tai sairauksieni vuoksi?

Epävarmuus

Työnhaku on rankkaa epävarmuuden vuoksi. Kiinnostut työstä, perehdyt yritykseen, soitat, lähetät hakemuksen ja ansioluettelon, joku mahdollisesti vastaa sinulle, hyvällä tuurilla pääset työhaastatteluun ja kuulet, että joku toinen valittiin tehtävään. Vuosikymmenien työnteko oli huomattavasti helpompaa.

Teksti ja kuva: Aurora Borealis


Lue muita blogikirjoituksia ja osallistu blogihaasteeseen. Voit myös lähettää blogikirjoituksen anonyymisti lomakkeella.