Lentoon!

kuparinruskea saippuakuplia

Työelämähanke on noussut nopeasti lentoon. Syövän sairastaneissa ja syöpään sairastuneissa (selviytyjissä) on huimaa voimaa.

Muutamassa kuukaudessa Paluu työhön -verkostoon on liittynyt noin 200 jäsentä ja Webropol-kyselyymme tuli parissa viikossa yli 70 vastausta. Täysin vapaaehtoiseen ideapajaamme on osallistunut viisi henkilöä ja tapaamisemme ovat olleet kaikille osapuolille niin antoisia, että olemme viikko toisensa jälkeen sopineet seuraavasta kokoontumisesta – puhuttavaa ja ideoitavaa riittää. Olen iloinnut myös jokaisesta yksityisestä yhteydenotosta: ideoista ja huolenaiheiden jakamisesta. Kiitos jokaiselle!

Yhteisen työn tuloksena voimme aloittaa nyt lokakuussa ensimmäiset ryhmät Suomen Syöpäpotilaat ry:n tiloissa Malmilla ja uusia suunnitellaan alkaviksi eripuolilla Uuttamaata otsikon Minä, syöpä ja työ alla. Kiitos nimi-ideasta, Elina Hutton! Tämän otsikon alle rakennamme Taukohuoneen: vertaistukiryhmän ja hengähtämisen tilan työelämässä jaksamisen rajoille pinnisteleville. Työmatkalle kutsumme heitä, jotka etsivät töitä tai harkitsevat alan vaihtoa. Lisäksi järjestelemme parhaillaan Minä, syöpä ja työ -teemasarjaa: tietopitoisten tilaisuuksien ja elämyksellisten tapahtumien ketjua, joista jokainen voi rakentaa itselleen sopivan kokonaisuuden. Ideoita jatkoon riittää.

”Syöpäpotilaat” on kaikkea muuta kuin yhtenäinen joukko, niin potilaina kuin ihmisinäkin. Olemme pohtineet yhdessä sitä, mitä ovat ne erityiset näkökulmat, jotka syöpä tuo mukanaan työelämään. Tietyssä mielessä on toivottavaa, että syövästä tulisi viimein sairaus muiden joukossa – ainakin työelämässä. Vakava sairaus, josta voi myös toipua työkykyiseksi. Syöpä-sanaan liittyy painolastia, jonka kanssa työelämässä joutuu painimaan. Sairastuminen voi vaikuttaa siihen, miten työnantaja työntekijään suhtautuu. (Ja toki työnantajakin voi sairastua!)

Paluuta voi helpottaa työnjaon uudelleenjärjestely, mikä ei välttämättä ole kitkatonta työpaikoilla. Arkeen palaaminen vakavasti sairastumisen jälkeen ei ole välttämättä henkisesti kevyttä: itseen on tutustuttava uudelleen, testattava siipiään, uskallettava unelmoida ja oppia elämään uusiutumisen pelkojenkin kanssa. Näitä asioita tulemme ryhmissä työstämään.

Työelämäteeman ympärillä kun olemme kohdanneet, on moni kuplinut iloa siitä, että saa ammentaa omasta tietotaidostaan ja kokemuksestaan yhteisen tavoitteen eteen – olla olemassa ammattilaisena. Näissä ihmisissä on tahtoa päästä jälleen toimimaan myös työelämässä.

Marketta Liljeström

Kirjoittaja on työelämäkoordinaattori Suomen Syöpäpotilaat ry:n työelämähankkeessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Suomen Syöpäpotilaat ry:n sivuilla.