Yli puolet palaa töihin vuoden sisällä syöpädiagnoosista

syöpä ja työ -kyselyselvityksen esitteitä pöydällä

Mediatiedote: Julkaisuvapaa 16.7.2019 klo 16.00.

Joka kolmas syöpään sairastunut on työikäinen.
Kyselyselvitys: 46 % palaa töihin 6-11 kuukauden kuluessa syöpädiagnoosista.

Suomen Syöpäpotilaat ry toteutti toukokuussa 2019 Työelämä ja syöpä -kyselyn (376 vastausta). Syöpään sairastuessaan yli 80 % vastaajista oli työsuhteessa, mutta kyselyn hetkellä kokoaikaisessa työssä käyvien osuus oli enää 58 %. Yli puolet palaa töihin vuoden sisällä diagnoosista, 70 % samaan työpaikkaan. Jopa 20 % ei palannut töihin sairastumisen jälkeen.

Syövällä on vaikutusta toimeentuloon, työkykyyn ja elämänlaatuun. Yli puolet kokee, että hoitojen aikataulussa joustettiin työtilanteen mukaan. Eniten tukea työntekijät saivat omassa työyhteisössä lähiesihenkilöiltä ja työkavereilta. Tulot laskivat sairastumisen myötä 75 % vastaajista ja jopa 91 % koki syövän vaikuttaneen fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen toimintakykyyn. Liki puolelle ei tarjottu hoitojen aikana tukea jaksamiseen tai arjen uudelleen järjestelyyn.

”Moni sairastunut palaa töihin syöpähoitojen jälkeen – parantuneena tai kroonisen syövän kanssa”, kertoo Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen. Tällä hetkellä tunnetaan yli 200 eri syöpätyyppiä. Syöpätapaukset ja elämäntilanteet ovat yksilöllisiä ja eri syöpähoitojen vaikutukset toimintakykyyn vaihtelevat.

Porin SuomiAreenalla järjestetään Työelämässä syövästä huolimatta -paneeli tiistaina 16.7.2019 klo 13-14 kauppakeskus Puuvillan lavalla (Siltapuistonkatu 14). Teemaa käsitellään omakohtaisten kokemusten, järjestötyön, kansantalouden ja terveydenhoidon näkökulmista. Tilaisuuden juontaa Baba Lybeck ja keskustelua kommentoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (STM).

Tilaisuutta voi seurata myös livestriimin kautta tai jälkikäteen tallenteena Suomiareena.fi-sivulla. Suomen Syöpäpotilaat ry järjestää paneelikeskustelun yhteistyössä Satakunnan Syöpäyhdistyksen, Docrates Syöpäsairaalan, MSD Finlandin, Pfizer Suomen ja Roche Oy:n kanssa.

Kokemusasiantuntijaa on mahdollista haastatella paneelin jälkeen.

Mediayhteydet ja lisätietoa:

Projektipäällikkö Emma Andersson, Minä, syöpä ja työ -hanke
emma.andersson@syopapotilaat.fi / Puh. 045 104 5836

Kuva: Suomiareena.fi