Mitä sanoa syöpään sairastuneelle työkaverille?

tummat värit kahvila tapaaminen

Miten sanoittaa omat ajatukset, kun työkaveri sairastuu syöpään? Mitä sairastuneelle voi ja mitä ei kannata sanoa? Miten tulisi toimia inhimillisesti, kunnioittavasti, luontevasti ja asianmukaisesti?

Asia on helpommin sanottu kuin tehty, sillä meitä on joka lähtöön ja erilaisesti kokevia ihmisiä. Herkkyyden tasoja on erilaisia ja kokemuksia voi harvemmin yleistää. Hyvät käytöstavat ja kuuntelutaidot, empatia ja toisen asemaan asettuminen vievät jo pitkälle. Yleiset ohjeet pätevät moneen muuhunkin tilanteeseen ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Sunnuntaina 4. helmikuuta vietetään Maailman syöpäpäivää. Yhtenä teemana vuosille 2016-2018 on myös paluu töihin, aiheesta lisää esimerkiksi viime vuonna julkaistussa e-lehtisessä.

Alla muutamia ”mokaesimerkkejä” viitoittamaan tietä hyvän käytännön ohjeisiin:

Anna minun tirvaista seuraavaa henkilöä, joka tulee sanomaan sinulle, että kaikki asiat tapahtuvat syystä. Olen pahoillani, että joudut käymään tämän läpi.

Emily McDowall (Suomennos: Outi Pippuri, MeNaiset)

Hei,
Pahin moka mitä voi sanoa työhönpalanneelle
’Uus tukka!’
Kylläkyllä, peruukki. Kiva että huomasit.
Itse olin siis työhön palanneen syöpäpotilaan työkaveri, joka ihan spontaanisti reagoi noin typerästi ja toivoi maan nielaisevan kun ymmärsi mitä oli tapahtunut.
Ilolla odotan vastauksia oikeasti hyvistä ja mukavista kommenteista, jotta seuraavalla kerralla en olisi ehkä yhtä urpo.

Paluu töihin -verkoston kautta saatu ’mokaesimerkki’
Hyviä vinkkejä toisen kohtaamiseen:
  • Ole läsnä ja keskity toiseen ihmiseen
  • Kuuntele aktiivisesti ja kiinnitä huomio toisen sanomaan sen sijaan että keskityt siihen, mitä olet itse seuraavaksi sanomassa
  • Hiljaiset hetket ovat ok, aina ei tarvitse sanoa jotain
  • Älä hylkää työkaveria, vaikka et tiedä mitä sanoa

Yhdysvaltalainen Cancer and Careers -sivusto on oikein hyödyllinen, sivulta löytyy paljon tietoa syövän ja työelämän risteykseen. Cancer and Careers julkaisi hiljattain infograafin aiheesta “Tukea syöpään sairastuneelle työkaverille”. Alla vapaamuotoinen suomennos infograafin sisällöstä lyhennettynä ja muokattuna.

Tukea sairastuneelle työkaverille

YKSITYISYYDELLÄ ON VÄLIÄ
Kaikki eivät halua olla kuin avoimia kirjoja sairaskertomuksensa suhteen.Kun tiedät mitä työkaverisi haluaa kertoa ja mitä ei, voit päättää miten parhaiten voit häntä tukea.
HANKI ITSE TIETOA
Kun hankit tietoa syövästä, pystyt luontevammin toimimaan sairastuneen työkaverin tukena ja välttämään hätiköityjä johtopäätöksiä ja oletuksia.
MITÄ VOIT SANOA
Tämä riippuu siitä, kuinka läheisiä olette työkaverin kanssa ja kuinka paljon hän haluaa kertoa syövästään. Muista että kaiken kanssakäymisen ei tulisi liittyä syöpään, työkaveri voi töissä toivoa taukoa ja haluta muuta ajateltavaa.Joitakin ehdotuksia:
“Ikävää että sinä sairastuit.”
“Miten voit tänään?”
“En tiedä mitä sanoa tai miten sanoisin, mutta haluan sinun tietävän että voit aina kääntyä puoleeni.”
Voit kysellä myös ihan muustakin: “Eikö ollutkin tuottava/hyvä tapaaminen?” 
MITÄ EI TULISI SANOA
On myös tärkeää tiedostaa mitkä kysymykset ja kommentit voivat satuttaa tai olla tunteettomia. Näitä voisi välttää sanomasta:“Tiedän miltä sinusta tuntuu.”
“Naapurilleni kävi samoin ja kaikki päättyi hyvin.”
“Poltatko tupakkaa? Käytätkö paljon alkoholia?”
“Asiat voisivat olla vielä huonomminkin!”
MITÄ VOIT TEHDÄ
Mene pidemmälle kuin “Ole ihmeessä yhteydessä, jos voin mitenkään olla avuksi.” Ole tarkempi:Esimerkiksi: “Haluaisin tarjota sinulle lounaan ensi viikolla, käykö se sinulle?” Muista kysyä erityisruokavaliosta.
“Voin hoitaa postitukset puolestasi maanantaisin, auttaisiko se?”
MITÄ EI TULISI TEHDÄ

Avuliaisuus on ihanaa, mutta on tärkeää tiedostaa kunnioituksen rajat:Älä pistäydy ilmoittamatta. Soita tai tekstaa etukäteen.
Älä vietä aikaa työkaverin kanssa, jos olet sairaana.
Älä pelkää sitä että teet jotain väärin ja sen takia et tee yhtään mitään.

Antoisaa Maailman syöpäpäivän viettoa kaikille! Maanantaina 5.2. ilmestyy taas uusi blogikirjoitus sarjassa Terveisiä työelämästä, joten jää kuulolle. Alla muutama herttainen esimerkki sanoituksista.

Olen pahoillani, että olet kipeä. Tahdon vain sanoa, etten tule koskaan tyrkyttämään sinulle jotain satunnaista hoitomuotoa, josta luin netissä.

Tiedoksesi, olen valmis kuskaamaan sinua hoitoihin, siivoamaan kämppäsi ja auttamaan imartelevimman peruukin valinnassa. Ja jos pakotat, voin jopa makoilla sohvalla ja katsella kanssasi roskasarjoja telkkarista. Tiedän. Se on uhraus, mutta olen valmis siihen.

Emily McDowall (Suomennos: Outi Pippuri, MeNaiset)

Muita vinkkejä ja lisätietoa:

  • Hedman, Hanne-Lise (2017: Mitä teen, kun työkaverini sairastuu syöpään? Ilmestynyt Wise Consulting -yrityksen blogissa
  • Hirvasnoro, Tarja (2015): Näin tuet vakavasti sairastunutta läheistä. Ilmestynyt Kodin Kuvalehdessä
  • Pippuri, Outi (2015): “Mitä sanoa vakavasti sairaalle? Syövästä selvinnyt kertoo“. Ilmestynyt MeNaiset-lehdessä
  • Turunen, Piia (2015): Älä sano näitä asioita syöpäsairaalle. Ilmestynyt Studio55.fi-sivulla

Maailman syöpäpäivän juliste: Vanhan SSP:n työelämähankkeen juliste ja World Cancer Day Campaign Material by Union for International Cancer Control (UICC), lisenssi: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Emma Andersson