Panelistiesittelyssä Minna Pihlajamäki – SuomiAreena

SuomiAreena lähestyy! Esittelemme Työelämässä syövästä huolimatta -paneelin keskustelijoita. Tällä kertaa on vuorossa työterveyshuollon erikoislääkäri Minna Pihlajamäki.

Minna on työterveyshuollon erikoislääkäri ja toimii Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen (STLY) puheenjohtajana. Tutkiessaan työkyvyttömyyttä ennustavia tekijöitä Minna löysi omasta aineistostaan työkyvyttömyysetuuksien kolmanneksi suurimmaksi diagnoosiryhmäksi syöpäsairaudet (11%) heti tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sekä käyttäytymisen ja mielenterveyden häiriöiden jälkeen. Syöpähoidot ovat kehittyneet ja työterveyshuollossa arvioidaan jäljelle jäänyttä työkykyä yleisesti, mutta miksi tämä ei kuitenkaan näy työkyvyttömyyseläkkeiden tilastoissa? Tästä syystä Minna on pohtinut, sairastuttaako meidän oma järjestelmä ja onko syöpäsairaus edelleen tabu?

Minnan tuoma näkökulma paneeliin?

Työterveyshuollossa tulisi paremmin huomioida työpaikan voimavaratekijät ja työyhteisön tuoma psykososiaalinen tuki myös vaikeissa sairauksissa kuten syöpä. Työterveyshuollolla ja työpaikalla on yhteistyössä mahdollista luoda tukimalleja, jotta vaikeasta sairaudesta huolimatta yksilö kokee merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen, joka on tärkeä voimavara myös tervehtymisessä. Työtä voidaan pitää monella tavalla kuntouttavana, kunhan se on suhteutettu terveydentilaan oikein. Terveydenhuollossa meidän tulee entistä paremmin kohdentaa tukitoimia oikea-aikaisesti. Työterveyshuolto on terveydenhuollossa ainoa taho, jolla on välitön yhteys työelämään.

Minna Pihlajamäki

Paneelia Työelämässä syövästä huolimatta voi seurata tiistaina 16.7. klo 13-14 livenä Porissa kauppakeskus Puuvillan lavalla, livestriimin kautta tai jälkikäteen tallenteena Suomiareena.fi-sivulla.


Seuraava panelistiesittely ilmestyy maanantaina 1.7.2019. Lisätietoa paneelista

Kuva: Minna Pihlajamäki