Juuri sairastuneelle

maa hehkulamppu taimi kasvu

Diagnoosin kuuleminen on pysäyttävä hetki. Alkuun liittyy paljon epävarmuutta: miten hoitopolku etenee? Tehoavatko hoidot? Miten voin hoitojen aikana?

Osa haluaa työskennellä hoitojen aikana, osa voi kokea painetta työskennellä esimerkiksi osa-aikaisesti taloudellisista syistä, osan hoidot vievät niin huonoon kuntoon, ettei työskentelyä voi ajatellakaan. Toisiin vertaaminen ei kannata! Vaikka työstä irrottautuminen voi tuntua raastavalta, on lääkärin suosituksiin hyvä suhtautua vakavasti. Samoin kannattaa kuunnella itseään.

Usein ensimmäisten viikkojen aikana on vaikea irrottaa ajatuksia sairastumisesta ja kaikki siihen liittyvä paperityö, vastaanotoilla käyminen ja puhelimessa roikkuminen tuntuu työläältä. Etenkin jos kohtaa ikäviä reaktioita, on raskasta kerätä voimia hoitaa sairastumisen byrokratiaa. On kuitenkin hyvä pitää yhteyttä työpaikalle mahdollisen sairausloman aikana jo käytännön asioiden järjestämiseksi ja pitää esimies ja työterveyshuolto kartalla tilanteen etenemisestä pitkin matkaa. Voitte keskustella siitä, mitä haluat tilanteestasi kerrottavan työyhteisössä, ja myöhemmin pohtia hyvissä ajoin erilaisia paluun vaihtoehtoja: osa-aikaratkaisuja, työn muokkausta ja muita vaihtoehtoja. Tämä voi vähentää turhaa huolta siinä vaiheessa, kun hoitojen loppu tai työhön paluu kroonista syöpää sairastavana alkaa häämöttää.

Tärkeintä on antaa itselle, sopeutumiselle ja toipumiselle aikaa.

Näiltä sivuilta löydät lisää käytännöllistä tietoa sairastamisen ajan tuista, oman hyvinvoinnin vaalimisesta ja (vertais)tuesta. Voit myös vinkata esimiehelle ja työkavereille ammattilaisille kirjoitetusta osiosta.