Verotus ja muuta huomioitavaa

retroväritetty kuva keltaisella pinnalla kyniä, kirjekuori, muistilehtiö ja sakset

Verotuksessa voidaan huomioida sairauskuluja ja työkyvyttömyys tietyin ehdoin erilaisilla vähennyksillä.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen voi saada suurten sairauskulujen perusteella. Verottajan ehdoissa tarkastellaan koko talouden sairauskuluja (vähintään 700 € verovuonna), sekä sairauskulujen määrää suhteessa ansiotuloihin. Vähennys on harkinnanvarainen ja sen myöntämisessä otetaan huomioon mm. varallisuus.

Mikäli sairaudesta tai vammasta aiheutuu pysyvä haitta, ja sille määritelty haitta-aste on vähintään 30 %, voi saada verotuksen invalidivähennyksen. Täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä oleva saa täyden vähennyksen, osatyökyvyttömyyseläkkeellä vähennys on 50%. Invalidivähennystä voi hakea viiden vuoden ajan takautuvasti.

Voit pyytää hoidostasi vastaavalta taholta maksusitoumusta tarvitsemiisi apuvälineisiin, kuten peruukkiin, rintaproteesiin tai tukihihoihin.

Useiden paikallisten syöpäyhdistysten jäsenetuihin kuuluu hoitovuorokausikorvauksia tai pieni taloudellinen tuki lapsisyöpäpotilaiden perheille. Myös Syöpäjärjestöiltä on mahdollista hakea kertaluontoista taloudellista avustusta tiukassa tilanteessa.

Muista myös tarkistaa, voitko saada korvauksia vakuutuksistasi. Pankin kanssa on hyvä neuvotella lyhennysvapaista tai mahdollisista lainaturvan mahdollistamista korvauksista.