
Syöpä saattaa tuoda mukanaan pohdinnan siitä, mitä elämällään haluaa tehdä ja onko aikaisempi työ sellainen, jota edelleen haluaa tehdä. Paluu aikaisempaan työhön tai ammattiin ei välttämättä enää kiinnosta tai ole edes aina mahdollista. Toiset kaipaavat aivan uutta suuntaa elämälle ja työlle.
Sairastuminen voi myös tuoda tullessaan fyysisiä ja psyykkisiä toimintakyvyn rajoitteita, jotka vaikuttavat työn tekemiseen ja siihen, mitä työtä on mahdollista tehdä.
Toisinaan uudelleen koulutus tai ammatillinen kuntoutus voi olla hyvä vaihtoehto uuden elämänvaiheen pohdinnassa.
Osatyökykyisyyttä on monenlaista – osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet. Osatyökykyisiä voivat olla myös pitkäaikaistyöttömät, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden takia.
Sosiaali- ja terveysministeriö
Cancer.net -sivustolla on hyviä vinkkejä työnhausta syöpään sairastumisen jälkeen. Alla koontia vinkeistä.
1. Löydä oma suuntasi
Minkälaiset muutoksen haluat elämääsi ja mikä on sinulle mielekästä? Mistä ammennat merkitystä omaan arkeesi, työhön tai työnhakuun? Mitä tarvitaan muutokseen?
Seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua havainnollistamaan, mikä on tärkeätä ja mitä haluaisit:
- Mitä tavoittelen työelämässä? Esimerkiksi, haluatko auttaa muita syöpään sairastuneita? Haluanko palata aikaisempaan työhöni? Mitä töitä pystyn tekemään fyysisesti?
- Millaisia taloudellisia tarpeita minulla on?
- Mitä työelämätaitoja minulla on, joita tarvitaan uudessa työelämän kiinnostuksen kohteessani?
- Mitä osaamista voisin vielä kehittää?
- Mitkä seikat estävät minua saamasta uutta työtä?
2. Valmistaudu haasteisiin ja muutokseen
Syöpään sairastuttuasi saatat uuden työn haussa törmätä henkilökohtaisiin ja ammatillisiin haasteisiin työhaastattelussa ja rekrytointiprosessin aikana. Monia syöpäselviytyjiä huolestuttavat seuraavat asiat:
- Pääsy työhaastatteluihin ja soittopyynnöt
- Aukon selittäminen työhistoriassa ansioluettelossa syöpähoitojen takia
- Syöpähoitojen sivuvaikutuksien takia tarve mukauttaa työnkuvaa
Näihin huoliin pystyy varautumaan asettamalla etappeja omaan arkeen, ansioluettelon päivitystä, haastatteluun valmistautumista ja verkostoitumista muiden kanssa. Roolipelin kautta voi harjoitella miten vastata työhön liittyviin kysymyksiin, kuten “Milloin olit töissä työnantajalla X?” Työvalmentaja, Syöpäjärjestöjen neuvontahoitaja tai muu ammattilainen voi myös auttaa miten vastata syöpään liittyviin kysymyksiin. Voit myös olla uudestaan yhteydessä entisiin työkavereihin tai tavata uusia mentoreita.
Korosta ansioluettelossa työkokemusta ja saavutuksia aukkojen sijasta. Listaa työprojektit työsuhteen pituuden sijasta ja järjestä opitut taidot eri työpaikoilla.
Tulevat työnantajat eivät voi syrjiä syövän perusteella. Et ole velvoitettu kertomaan potentiaalisille työnantajille sairauskertomuksestasi ellet itse näin halua. Muista että omasta sairaudesta voi kertoa vain kerran ja sanottua ei saa enää takaisin, joten mieti tarkasti, haluatko kertoa ja kenelle.
3. Varaudu henkisiin ja taloudellisiin huoliin
Uusi työ voi tuoda tullessaan tunteita, jotka vaihtelevat toiveikkuudesta huolestumiseen, helpottumisesta pelkoon. Aluksi uudenlainen aikataulutus voi tuntua haastavalta, mutta rutiinit ja läheisten ja ammattilaisten tuki voi olla avuksi siirtymisessä potilaasta työntekijäksi. Taloudelliset asiat voivat myös huolettaa sinua.
Syöpään sairastumisen myötä uratavoitteet voivat muuttua tai pakottaa sinut muuttamaan suuntaasi yllättäen. Siirtyminen uusiin töihin tai uudelle alalle voi helpottua, kun tekee oman arjen suunnitelmia. Muista myös, että uuden etsiminen ja uuden työn aloittaminen voivat myös saada aikaan uudenlaisen ylpeyden aiheen.
Lisätietoa:
- Työnhaku
- Duunitori: Työnhakuopas
- Duunitori: Uralle valmistavat koulutusohjelmat eivät enää ole vuosien projekteja
- TE-palvelut: Työnhakijan muistilista
- Työmarkkinatori
- Opiskelu ja uudelleenkoulutus
- Duunitori: Opiskelu ansiosidonnaisella päivärahalla
- TE-palvelut: Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna
- FEC-koulutukset työnhakijoille (ks. yksityiset palveluntarjoajat)
- Osatyökyky
- OSKU – Tie työelämään
- Iisisti töihin -opas osatyökykyisen työllistämiseen työtä muokkaamalla
- Barona: Osatyökykyinen on työkykyinen
- Laki ja juridiikka
- Finlex: Työsopimuslaki