
Työnhaun tavat ja menetelmät ovat muuttuneet. Yhä harvempi hakee töitä lehdessä olevan ilmoituksen perusteella.
Sosiaalinen media ja monikanavainen verkostoituminen ovat mullistaneet tavan hakea töitä ja verkostoitumisen myös mahdollisten työnantajien kanssa.
Voi tuntua haastavalta ryhtyä markkinoimaan ja tuotteistamaan itseään, mutta ei huolta. Onnistunut työnhaku muodostuu monesta eri palikasta.
“Vain noin joka neljäs työllistyy avoimeen työpaikkaan. Etenkin piilotyöpaikat löytyvät usein verkostojen kautta.”
Sitran työelämätutkimus 2017
Jos työnhaku on ajankohtaista, niin työnhausta kannattaa tehdä järjestelmällistä ja itselleen näkyvää lisäämään motivaatiota. Listaa esimerkiksi paikat joihin olet hakenut, keneen olet ollut yhteydessä ja mitä olette sopineet. Tällöin muistat myös paremmin kokonaisuuden, jos saat työhaastattelukutsun.
Työnhaussa kannattaa olla suunnitelmallinen: suunnittele minä päivinä ja mihin kellonaikaan haet töitä ja toimi suunnitelman mukaan. Jos tarvitset tukea motivaatioon, niin lupaa vaikka itsellesi joku pieni palkkio, kun olet kontaktoinut esim. kolme työnantajaa.
Kartoita esim. Facebookissa työnhaun ryhmiä, niissä saatetaan käydä erinomaisia keskusteluita ja saat verkostosta työnhaun vertaistukea. Joissakin ryhmissä on oma-aloitteisesti tavattu myös ns. livenä kahvilassa ja kannustettu työnhaussa.
Vinkkejä helpottamaan työnhakua:
- Hahmota mitä haluaisit tehdä ja mitä osaamista tavoitteeseen tarvitaan
- Harjoittele oman osaamisen kiteyttämistä (ns. hissipuhe), voit koeajaa esityksen ystävillä tai perheenjäsenellä ja saada heiltä hyviä kommentteja viestin ymmärrettävyydestä ja asiasisällöstä. Kerro 30 sekunnin hissipuheessa ainakin seuraavat asiat:
- kuka olet
- mistä tulet
- miksi etsit töitä
- mitä hyötyä sinusta on työnantajalle
- Kartoita omat verkostosi ja ole proaktiivinen yhteydenpidossa muihin
- Tapaa verkostosi jäseniä, käy kahvilla ja tiedustele heiltä mitä alalle kuuluu
- Päivitä oman alan osaamisesi
- Älä hae pelkästään avoimessa haussa olevia paikkoja, suurin osa työpaikoista täytetään tarvetyöpaikkoina (ns. piilotyöpaikat)
- Tiedustele puhelimitse avoimen työnhaun paikoista, tällöin jäät paremmin työnantajien mieleen
- Luo oma LinkedIn-profiili tai päivitä olemassaoleva profiili
- Pohdi haluatko luoda oman työnhakukampanjan somessa ja millä asiakärjellä haluat näkyvyyttä työnhakuusi
- Myös harrastusten tai kiinnostusten kohteiden kautta voi löytyä työpaikka, hyödynnä myös vapaa-ajan verkostoja ja kontakteja
Työpaikkoja etsiessä kannattaa käyttää työnhakuportaaleissa hakuja alueellisin kriteerein eikä niinkään pelkällä nimikkeellä: esim. ”sähkömies”-haun sijasta ”Pirkanmaa” tai ”Tampere”. Vaikka hakutuloksia voi tulla useampia esille, niin aluehaulla ei itse vahingossa rajaa pois kiinnostavia paikkoja. Moni työnantaja on myös saattanut käyttää eri nimikettä hakuilmoituksessa kuin itse ajattelee ja siksi ilmoitukset eivät nouse hakutuloksiin.