Syövän mentävä aukko

mustekynä vanha retro mustavalkoinen

Pakina syövän mentävästä aukosta, työnhausta ja ripauksesta sarkasmia.

“Luen työpaikkailmoituksia, etsivät kuulemma hyvää tyyppiä.

Haettavalla on kovat vaatimukset: ainakin viisi kieltä, nuori ja charmantti, dynaaminen pöhisijä, joka ei haasteita kaihda.

On kuin kala vedessä, missä vain. Tykkää parvista mutta voi mutustaa planktonia myös yksin.

Itseohjautuva, tiimipelaaja, IT-maailman Wizard guru, korvaamaton sisällöntuottaja ja innovaattori. Keksii häshtägejä unissaankin, levittää sanomaa. Lataa kuvia someen ja instailee vasemman jalan varpailla. Lataa kuvia nettiin häshtägilla #humblebragging.

Vakuuttaa ostajan hissipuheella 30 sekunnissa, ymmärtää markkinoinnista ja suuresta datasta, tietää miksi ostaja tekee päätöksen. Ei nuku ennen kuin webbianalytiikka on suodatettu Moccamasterin kautta.

Kuka määrittelee hyvän tyypin? Mistä hyvä tyyppi on rakennettu ja kuka sen päättää?

Voiko sosiaalinen introvertti olla hyvä tyyppi? Mitä tehdä jos kekseliäisyys näkyy paperilla, mutta kokouksissa ihminen on tarkkailija, hymyilee ja kuuntelee aktiivisesti.

Funtsin lähetänkö hakemusta. Työttömyyttä ja sairauslomaa takana reilu vuosi.

Vuodessa uusia kokemuksia, nastoja tyyppejä, hirtehishuumoria – jäisivät patologitkin silmät suurina ihmettelemään. Hitsi mikä tyyli tolla! Saisi respektiä.

Ja kuka kaipaa hyviä tyyppejä? Eikö ne oo vähän “lame”, niinkuin Jenkeissä sanotaan. Vähän kuin vesitetty idea, ei minkään hajuinen ja makuinen. Joku saamarin kiipijä.

Syövän mentävä aukko ceeveessä. Miten se pitäisi selittää ja ennen kaikkea sanoittaa?

Ehkä sen voisi listata näin: Lisää perspektiiviä elämään, ei lannistu eikä valita pienestä, osaa keskittyä olennaiseen. Tarmokas, ideoita täynnä.

Kääntää surun voitoksi. Kyllä se aurinko paistaa risukasaankin. Tarjolla armoton sisupussi, posket hohkaa innosta ja lääkkeistä. On ehtinyt “lomalla” ollessaan nähdä leikkauksia, tiputusta ja kaljuja päitä.

Ensisijaisesti motivoitunut. Kuka nyt ei olisi sairausloman ja työttömyyden jälkeen. Hei työnantaja, asenne kohdillaan ja motivaatio korkealla! Hei, minä täällä, huomaa minut.

Ehkä ne tarttee sittenkin uniikin tyypin. Hyvät tyypit on niin last century. Hyvät tyypit diggas Nyykkäreitä ja veti kielareita koulun takana tupakkatauolla. Olivat cool.

Ole sinä ja vain sinä, tule sellaisena kuin olet. Särmikäs, sarkastinen ja omalaatuinen.

Brändää ittes uniikisti. Oo aidosti outo. Normaalius on myös niin ysäriä, kuka sitä kaipaa.

Tee niinkuin mun ukki 20-luvulla. Karkaa merille 13-vuotiaana, pakene kouluvelvollisuutta. Lähetä bilsan maikalle kortti meriltä: ’Ei oo paljon biologiaa tarvittu!’

Jää mieleen jollain tapaa.”

Emma Andersson

Kirjoittaja diggaa kirjoittamisesta vapaajalallaan eiku vapaa-ajallaan.  


Työnhakuvinkkejä mm. Duunitorin parin vuoden takaisesta artikkelista ”Miten varmistan, että rekrytoija muistaa minut?”, tutustu myös Kansalliseen Rekrytointitutkimukseen 2017.

#runo #työelämä #minäsyöpäjatyö #terveisiätyöelämästä #hyvänlaatuinentyö #motivoitunut #uniikkiatyyppiäetsimässä #toimintakykykuntoon

Kirjoitus on alunperin julkaistu Suomen Syöpäpotilaat ry:n sivuilla.