
”Mä en muista enää nimiä…”
”Pakko lukea jotain helppoa, kun ei vaan ymmärrä mitään monimutkaisempaa.”
”Kokouksessa tulee sellainen olo, että on pakko päästä pois, ettei pää räjähdä.”
”Mulla on koko ajan työpöytä täynnä post-it -lappuja, muuten en muistais mitään.”
Mitkä sytoaivot?
Sytoaivoja, eli virallisemmin syöpään sairastumista ja syöpähoitoja seuraavaa kognitiivista tai neurologista oireilua, on monella. Sitä kuinka monella, ei tiedä varmuudella kukaan. Tutkimuksesta toiseen sytoaivo-oireista kärsivien osuudet syöpään sairastuneista vaihtelevat 30-75 % välillä – riippuen mm. siitä, keitä on tutkittu ja missä vaiheessa diagnoosin jälkeen. Osa siis välttyy oireilulta kokonaan.
Sytoaivoja kuvataan usein unohteluna, mutta oireita voi olla muitakin. Avokonttori voi tuntua erityisen vaikealta työskentely-ympäristöltä aistiärsykkeiden takia. Uuden oppiminen saattaa tuntua hankalalta, multi-taskauksesta puhumattakaan. Nimet ja sanat eivät meinaa löytyä ja matkalla huoneesta toiseen unohtaa, mihin on menossa ja miksi.
Vaikka ilmiötä on tutkittu jonkin verran, täyttä yhteisymmärrystä syistä ei vielä ole. Kuten arkikäyttöön juurtunut sytoaivot (chemobrain) vihjaa, on sytostaattihoidoilla osansa asiaan. Kuitenkin tutkimuksissa on viitteitä siitä, että myös sädehoito ja hormonaaliset hoidot voivat vaikuttaa, siinä missä itse sairastumisen aiheuttama rasitus ja stressikin. Monen asian summa siis.
Lääkkeitä pätkivään muistiin
Moni on huolestunut muistinsa toiminnasta työssä selviämisen kannalta. Toisaalta kun haasteiden listaa katsoo, kovin tutulta haaste näyttää nykypäivän työelämän näkökulmasta. Älypuhelimella selailu ja klikkailu sivulta toiselle, työpäivän monet keskeytykset ja paljon puhuttu työikäisten univaje aiheuttavat samanlaisia oireita. Työikäisten muistipulmista kertoviiin lehtijuttuihin törmää usein uutisvirtaa selaillessaan.
Toki tavanomainen työikäisten muistin kuormittuminen ei ole lainkaan sama asia kuin hoitojen jälkeinen oireilu, mutta sytoaivo-oireiden lääkkeiksi tarjotuista keinoista hyötyvät aivan kaikki työelämässä.
Työelämähankkeen tapaamisissa muistin haasteet, kuormittuminen ja väsyminen nousevat esiin yhtenä yleisimmistä työkykyyn liittyvistä pohdinnoista. Viime keväänä saimme teemasarjaan alustajaksi Muistiliiton asiantuntijan Outi Ronkaisen puhumaan aivoergonomiasta ja muistia tukevista työskentelytavoista. Muistin ja työn 10+1 teesiä auttavat alkuun:
Muistin ja työn 10+1 teesiä:
- Varmista työsi rajat
- Vähennä tietotulvaa
- Luo toimivat työstrategiat
- Anna aikaa ammattitaidon ylläpitämiselle
- Hallitse keskeytyksiä
- Anna työrauha myös muille
- Käytä muistin apuvälineitä
- Älä lisää kuormitustasi
- Luo avoimuuden kulttuuria
- Ylläpidä positiivista ilmapiiriä
- Yhdistä liikunta ja työ
Sinulle, joka olet tällä hetkellä huolissasi unohtelusta ja aivosumusta, huojennuksen sana: on tavallista, että oireet helpottavat ajan kanssa ja jos ne ovat tulleet jäädäkseen, on mahdollista kehittää rutiineja ja työskentelytapoja muistin tueksi. Ota käyttöön vastamelukuulokkeet, post it -laput ja muistutukset. Pyydä apua luotettavalta työkaverilta. Tuunatkaa työtehtäviäsi selkeämmiksi. Aloita keveämmällä työmäärällä. Anna aikaa toipumiselle.
Kuten kaikessa kuntoutumisessa ja elämässä ylipäänsä, on tärkeää etsiä sopiva suhde levolle ja kuormitukselle. Muistiliitto muistuttaa miten tärkeää on kaiken muistamisen ja muistin treenaamisen ohella hengittää ja nauttia elämästä!
Vertaistukea tarjolla
Muistihuolista voi keskustella Muistiliiton Muisti työssä – työ muistissa -hankkeen keskustelupalstalla Tukinetissä. Voit jakaa kokemuksia muistipulmista sekä saada vinkkejä ja tukea omaan arkeen.

Lue lisää:
- Muistiliiton esite ”Muistipulmia työssä – vertaistukea verkossa”
- Suomeksi asiasta on hankala löytää lisälukemista. Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla tämän tyyppisiä oireita sivutaan hoitoväsymyksen yhteydessä.
- Luotettavia syöpäsivustoja, jotka mainitsevat ”sytoaivot”, ovat mm. Cancer and Careers. Tutustu artikkeliin Working with Chemo brain.
- Neurologi Merja Kallion luento Syöpälääkkeiden neurologiset haitat on katsottavissa Rintasyöpäyhdistys Europa Donna ry:n Facebook-sivuilla.
- Englanniksi tutkimus- ja review-artikkeleita löytyy runsaasti onkologian, psykologian ja hoitotieteenkin julkaisuista, esimerkiksi hakemalla asiasanalla ”cancer-related cognitive impairment”. Useimmiten artikkelit ovat maksumuurin takana, mutta open access -julkaisuna löytyy esimerkiksi Assessment and Management of Cancer- and Cancer Treatment-Related Cognitive Impairment.
Teksti: Marketta Liljeström