Työaiheisia kysymyksiä jokaiselle

musta tausta hehkulamppu liitukynä puhekupla

Onko töitä pakko tehdä? Saako olla laiska töissä? Pitääkö joka päivä suorittaa täysillä? Rakastatko työtäsi?

Onko joku kysynyt tällaisia kysymyksiä itseltään tai muilta? Uskon että jokainen meistä on jossain vaiheessa työelämää miettinyt työasioita ja näitä kysymyksiä. Mutta uskaltaako niitä sanoa ääneen? Onko nykyään niin että töissä pitää pakosta olla ja pakosta suorittaa, ja kun tulee kotiin, niin on aivan puhki ja ei jaksa enää tehdä mitään? Onko pakko olla näin, ja miksi näin on? Onko se itsestä kiinni vai vaatiiko yhteiskunta? Vai onko työ nykyään niin stressaavaa ja hektistä, että ihmiset eivät jaksa kotona tehdä mitään töiden jälkeen?

Saako näihin kysymyksiin vastausta itseltä vai jostakin muualta? Ja minkälaisia vastauksia haluaisi saada? Ja voiko asiaan jotenkin reagoida?

Tämä blogikirjoitus on vähän erilainen, mutta kysymykset ovat ajankohtaisia ja tärkeitä. Uskaltaako joku nykypäivänä valittaa työssä tai työstään tai työtaakasta ääneen? Jos ei, niin miksi ei? Ja jos kyllä, niin miten?

Aiheuttavatko nämä kysymykset lukijalle päänvaivaa, ovatko ne provosoivia vai saako lukija niistä jonkinlaisen ”ahaa-elämyksen”? Tarkoitus on että lukija uskaltaisi avata silmänsä ja mielensä ja kysyä itseltään tällaisia kysymyksiä. Voi olla että suoria vastauksia ei ole tai ettei niitä saa, mutta aihetta on miettiä tällaisia asioita aina välillä.

Uskon että jos joskus työelämässä pysähtyy ja miettii asioita niin pystyy myös paremmin tekemään töitä. Työn pitäisi olla antoisaa ja kivaa, mutta myös palkitsevaa ja kehittävää. Jos rohkeasti uskaltaa miettiä asioita elämässä niin uskon, että elämä ja työelämä eivät ole vain taakkana tai vaikeata, vaan yhtälöstä voi tehdä mielenkiintoisen ja juuri sinulle sopivan.

Eva-Maria Strömsholm

Kirjoittaja on sairaanhoitaja, luokanopettaja, kehityspsykologi, luennoitsija sekä syöpäpotilas.