
Tammikuinen pakkasiltapäivä hurahti taiteilija Pilvi Takalan opastamana Toinen vuoro -näyttelyssä Kiasmassa.
Nuori nainen istuu avokonttorissa työpöydän ääressä tekemättä mitään. Hän tuijottaa keskittyneesti eteensä. Myöhemmin hän seisoo hississä eikä ole matkalla minnekään. Toisaalla luovan työn tekijät väistelevät työpaikalle palkattua työhyvinvointia edistävää käytäväkoskettelijaa. Mistä oikein on kyse?
Taiteilija Pilvi Takalan Toinen vuoro -näyttelyn teoksissa haastetaan työpaikan normeja ja käyttäytymisen odotuksia. Miten työyhteisöissä tulisi käyttäytyä ja mitä tapahtuu, jos joku tekee poikkeuksellisia ratkaisuja ja haastaa vallitsevia normeja? Miten absurdeilla kuvauksilla voidaan hahmottaa työpaikan odotuksia ja vaatimuksia?
Teoksissani olen miettinyt paljon työhyvinvoinnin näkökulmaa.
Pilvi Takala
Minä, syöpä ja työ -hanke tutustui keskiviikkona 23.1.2019 taiteilijan opastuksella näyttelyyn ja teosten taustoihin, tekoprosessiin ja jälkikäteen saatuun palautteeseen. Interaktiivisen opastuksen aikana pohdittiin mikä innosti taiteilijaa ryhtymään projekteihin, millaista oli olla pokkana roolihahmossa eri yhteisöissä ja miten ihmiset suhtautuivat hänen hahmoonsa välittömästi ja välillisen palautteen kautta. Jälkipuinti jatkui teekupposten ja kakkuannosten keskellä iltaan asti.
Työhyvinvointi, mindfulness, etätyö ja luova työ ovat paljon esillä mediassa. Mitä ajatuksia luovat ratkaisut toteuttaa ajatustyötä herättävät sinussa? Millaisissa yhteisöissä ihmiset tekevät töitä? Missä menee absurdin koomisuuden ja todellisen innovaation raja? Voiko harjoittelija työstää omaa graduaan tuijottamalla eteensä ja matkaamalla pitkin päivää kerroksesta toiseen hississä? Onko oletuksena läppäri työpöydällä ja vaikutelma siitä, että on työn touhussa tai että ainakin näyttää kiireiseltä? Mitkä ovat hyväksyttäviä työn tekemisen muotoja ja millaiset saavat aikaan mitä eriskummallisempaa palautetta?
Mitä ajatuksia sosiaaliset tilanteet ja normit työpaikalla herättävät sinussa? Jos olet käynyt Takalan näyttelyssä, jaa ihmeessä omat ajatuksesi somessa aihetunnisteella #hyvänlaatuinentyö.

Tutustu myös Kiasma blogin taiteilijahaastatteluun Miten kehtaat, Pilvi Takala? Viisi kysymystä taiteilijalle.
Pia Houni Työterveyslaitokselta kirjoittaa yhteisöllisistä työtiloista ja uudenlaisesta työn tekemisestä tammikuussa 2019 ilmestyneessä työ- ja elinkeinoministeriön Work Up! Tulevaisuuden työ -artikkelijulkaisussa.
Nähdään seuraavalla kulttuuriretkellä ja oikein aurinkoisia talvipäiviä kaikille.
Teksti ja kuvat: Emma Andersson