Voimaa valokuvatyöpajasta

Työelämähankkeessa järjestettiin kolmiosainen valokuvatyöpaja alkukesästä. Tavoitteena oli erilaisten valokuvatyöskentelyn tehtävien avulla mahdollistaa myötätuntoinen suhtautuminen itseen.

Sairastuminen muuttaa usein kokemusta elämästä. Syövän hoito vie aikaa varsin pitkään, ja tunteet ja tunnelmat vaihtuvat moneen kertaan hoitojen jatkuessa. Moni huomaa, että myös ennen sairastumista koettu elämä muuttaa merkitystään. Ensimmäisessä tapaamisessa katsottiin omakuvia aiemmasta elämästä ja kuultiin millaisia myönteisiä piirteitä kukin niissä itse näkee ja kokee.

Kuva: Tiia Ennala

Keskimmäinen tapaaminen oli kuvauspäivä Haiharan kartanolla, jossa jokainen sai voimaannuttavan kuvaushetken ammattikuvaajan kanssa. Päivässä osallistujat kuvasi Tiia Ennala, jonka lämmin ja luottamusta herättävä työote sai kuvattavat rentoutumaan kuvaustilanteissa.

Kuva: Tiia Ennala

Viimeisessä tapaamisessa osallistujat saivat uudet omakuvansa ja pidimme ryhmän kesken niistä taidenäyttelyn. Jokainen sai kertoa mikä omista kuvista oli oma suosikki tai muutoin itselle tärkeä. Kuvat johdattelivat osallistujat pohtimaan omaa elämäntarinaa ja taidenäyttely sai aikaan sekä herkistymistä omien kokemusten äärellä, että valtavasti naurua ja iloa.

Kuva: Tiia Ennala

Palautteiden mukaan osallistujat kokivat työpajaan osallistumisen muun muassa näin:

  • sain iloa, voimaa ja mukavia tapaamisia
  • sain voimaa jatkaa eteenpäin ja kuvia, joihin palata
  • olen tärkeä ja elämä jatkuu
  • olen itseäni arvostava ja kaunis
  • näen itseni toisin
  • työpaja tuki itsetuntoa ja vahvisti käsitystä kauniista minästäni
  • tunsin itseni tärkeäksi

Lämmin kiitos työpajan kuvaaja Tiialle ja meikkaaja Idalle sekä kaikille työpajaan osallistuneille!

Kuva: Tiia Ennala

Ensimmäinen kuva ja blogin teksti: Tuuli Mähönen