Yhtälönä yrittäjyys ja syöpä

Marraskuussa 2019 Minä, syöpä ja työ -hankkeen teemasarjassa aiheena olivat yrittäjyyden haasteet, kun yrittäjä sairastuu syöpään.

Illassa alusti kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut Jarmo Hautamäki, joka kertoi sairastumisestaan kahteen syöpään ja työelämästä diagnoosien jälkeen. Tarkemmin Jarmon vaiheista voit lukea Yrittäjät.fi –sivustolla julkaistusta haastattelusta. 

Illassa puhuttiin syöpähoitojen vaikutuksista yrittäjän toimintakykyyn ja työkykyyn. Hautamäellä meni puoli vuotta hoidoissa ja puolison avulla yritys laitettiin jäihin. Menoja oli koko ajan enemmän kuin tuloja ja sen näkeminen kylmäsi. Ilman omia säästöjä ja osakkeita tilanteesta ei olisi selvinnyt. Hautamäki kertoi myös kuulemistaan tilanteista, joissa yrittäjät joutuvat ottamaan jopa pikavippejä selvitäkseen. Kuinka monella on mahdollisuus maksaa niin suurta YEL:ä, josta korvaus olisi sellainen, jolla tulisi sairastuessa toimeen? Kuka yrityksensä alkuvaiheessa alkaa varustautua sairastumiseen? Yrittäjyyteen ryhtyminen vaatii optimistista luonnetta ja rohkeutta.

Olisipa jokin rahasto tai säätiö, joka voisi tukea tilanteessa. Henkistä tukea saa, mutta mistä saisi taloudellista tukea?

Työhön palatessa työ oli Hautamäelle terapiaa. Jarmo palasi osasairauspäivärahan turvin ja asiakkaat alkoivat hiljalleen löytyä uudelleen. Hoitojen jälkeen oli tarkoitus pitää kalenteria tyhjempänä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Nykyään kalenteri täyttyy jos mahdollista entistäkin nopeammin – työ on kivaa ja innostavaa. Suhtautuminen työhön on kuitenkin muuttunut. Hautamäki ei paina enää hampaat irvessä ja joustavuus on lisääntynyt, vaikka ei yrittäminen aina yhtä juhlaa ole.

Sairastuminen avasi uusia ovia: vertaistukea jo osastolta, uusia tuttavia, uusia kokemuksia. Hoitopolkua oli hyvä käydä läpi saman kokeneiden kanssa. Raskaita eivät olleet ainoastaan vain ne paljon puhutut sytostaatit, vaan myös esimerkiksi hormonihoidot. Etenkin sairastumisen henkinen kuormittavuus ja hormonihoidon vaikutukset mielialaan olivat todella pysäyttäviä. Hautamäki rohkaisee vertaistuen pariin. Se todella auttaa. Sairastuminen on muuttanut myös asennetta, turhista nariseminen ihmetyttää. Osaa aistia enemmän ja uudella tavalla asioita. 

Kysyin lopuksi iltaan osallistuneilta yrittäjiltä, mitä haluaisitte sanoa syöpään sairastuneille, jotka haluavat aloittaa yrittämisen sairastumisen jälkeen. Tärkeimmäksi nousi ennakoiminen ja tarkkojen laskelmien laatiminen asiantuntijoiden kanssa! Suomessa on helppo ja hyvä yrittää, mutta kustannuksien määrä voi yllättää. Pakkoyrittäjyyteen ei kannata lähteä.

Hautamäen ja iltaan osallistuneiden vinkit syöpään sairastuneelle yrittäjälle:

  • Kysy neuvoa sairaalan sosiaalityöntekijältä
  • Karsi kaikki ylimääräiset kulut, YEL-minimien jälkeen korvaukset ovat kovin pieniä
  • Soita Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen ajoissa (ks. lisätietoa linkeistä)
  • Usein voi olla realistisempaa lopettaa yrityksen toiminta ennen kuin velat kasvavat liian suuriksi
  • Kysy neuvoa kokeneemmilta

Linkit:

Marketta Liljeström

Kirjoittaja toimii Minä, syöpä ja työ -hankkeessa työelämäkoordinaattorina.

Kirjoitusta on päivitetty 2.2.2021 lisäämällä linkki yrittäjän sairauspäivärahasta.